Marina Chalet at Cameron Highlands, Pahang

by Sabsereeqa
(Kuala Lumpur, Malaysia)

Just like to share my last visit to Cameron Highlands in Pahang.

I went there with my family and was stranded till night due to full tourist booking at most accomodation. Somehow to my luck.. I came across "Marina Chalet" in Kampung Taman Sedia, Tanah Rata.

The Host called me saying there's a last minute guest cancellation and a room was available.

I just grabbed the offer even though I thought my family was going to be squeezed in a single room. To my surprise the room was a comfort one and there were 2 Queen Size beds.

Further..the parking is ample and hassle free, comparing to the jam in the town of Brinchang or Tanah Rata.

I was amazed with the surrounding in the Kampung as there are Strawberry Plantations, Vegetables Farms, Waterfalls (walking distance), Jungle Tracks and Forestry Jungle Parks (adjacent).

And I've tasted the best home-made strawberry ice-cream in one of the Strawberry Farms.

I just wanted to share the Accidental Lucky Experience of my last visit to Cameron Highlands, Pahang and would like to thank Marina Chalet for their superb hospitality.

Comments for Marina Chalet at Cameron Highlands, Pahang

Average Rating starstarstarstar

Click here to add your own comments

Nov 02, 2015
Rating
starstarstarstarstar
great comments NEW
by: This essay custom writing help you to improve your writing task.

Our education sector and our parents stress upon obtaining A’s irrespective of knowing that whether the obtained grade is worth the ability of an individual or not. The entire focus should be on the skills and knowledge rather than grades and evaluations.

Nov 16, 2012
Rating
star
kami dihina
by: tipah tertipu

Kehadiran kami sempena family gathering seramai 36 org 8buah kereta disambut dengan senyuman oleh owner chalet.keadaan berubah keesokan pagi apabila owner membebel mengatakan yang kami pengotor gara-gara ade kesan maggie trtumpah di atas lantai.bukan kami ni x nak bersihkan ttapi pandai le kami brsihkn sblm kami check out.kami juga telah dipesan supaya tidak memetik buah jambu air miliknya yang subur merendang.alahai..macam le kami teringin sangat.kami ke cameron nak petik stawberi,bukan nak petik jambu air.setakat jambu air kat belakang rumah mak kami pun ade.owner juge merungut tentang kahadiran kami yang ramai tapi ambil bilik 6 sahaja.die tuduh kami datang seramai 50 orang sepatutnya ambil bilik 8 buah..memang serkap jarang betul owner tu..lain kali check dulu jangan nak tuduh tanpa sebab.disebabkan beberapa perkara di atas,die langsung tidak hormat kami sebagai pelanggan..walhal kami telah menghabiskn rm1200 utk satu malam di chalet ini.Adakah dengan membayar sejumlah itu kami layak menerima layanan seperti itu.kalau orang tua menunjukkan sikap sombong dan bongkak,jangan marah apabila orang muda x hormatkn orang tua.setakat ini kami pun pernah menginap di juliana,anggerik,parkland malah di masjid pun.trtapi tiada pengalaman se'indah' ini...sesiapa yang nak try,pergi le

Aug 12, 2012
Rating
starstar
Wonderful Cameron Highlands
by: Anonymous

Cuti-Cuti for a unique Spa Therapies Vacation. Visit Mini Agro-Forestry Aromatherapy Village Cameron Highlands.

Dec 16, 2011
Rating
starstarstarstar
Pengalaman Indah di Kg Taman Sedia
by: Baru balik dari Cameron

Kunjungan kedua ke C.Highland selepas kunjungan pertama dua tahun lepas.Mcm sebelumnya tanpa perancangan awal memandangkan budget untuk keperluan sekolah anak2 perlu disempurnakan terlebih dahulu.Setelah membuat sedikit research di internet kami mula mencari tempat penginapan yang bersesuaian dgn kami yang diiringi empat anak yang sedang meningkat remaja.Akhirnya kami berjaya membuat tempahan di Marina Chalet.

Pun begitu saya ada terbaca beberapa komen yang kurang enak pengunjung yang pernah menginap di Marina Chalet.Hati terdetik sedikit resah namun perjalanan diteruskan juga menuju ke Kg Taman Sedia.

Berbagai persoalan bermain di kepala namun hati sentiasa memikirkan yang positif lantaran tidak mahu keseronokan anak2 bercuti terganggu.
Sebaik sampai yang pertama terbisik di hati ialah...bersihnya chalet ni...

Sudah tentu tidak adil seandainya membandingkan chalet ini dengan hotel lima bintang atau apartment mewah.Namun saya berasa tenang dan tenteram di sini dengan persekitaran yang indah dan mendamaikan.

Pemilik chalet walaupun sudah berusia 77 tahun masih cergas dan tidak lokek bercerita tentang sejarah asal usul kampung ini.Rupa2nya beliau adalah bekas penghulu pertama di Cameron Highland.

Puan Marina,isteri beliau walaupun bertubuh kecil namun besemangat waja dan sangat cergas pada usia emasnya.Beliaulah penggerak utama kejayaan Marina Chalet.Mengenali Puan Marina,bicaranya agak tegas namun penuh dengan keikhlasan membuatkan kami berasa seperti berada di tempat sendiri,bukan sebagai pengunjung.

Kepada anda yang mahukan pengalaman yang berlainan daripada biasa di Cameron Highland,percayalah kunjungan anda ke kampung ini tidak akan mengecewakan.

Saya pasti anda akan teringin untuk mengulanginya lagi seperti saya seisi keluarga.Seperti kata anak bungsu saya yang tidak puas bermain dan berlari di persekitaran chalet;Adik rindulah kat homestay tu...

Nov 04, 2010
Rating
starstarstarstarstar
Superb Relaxation
by: Affenyx IV

Bravo! Value for money! Yeah...it's not a 6 Stars accommodation. But.. its a 5 Stars for my pocket.

What my family think.....
Kaboosh!

My love one, my wife....no comment but she smiles all the way. Reason...don't have to walk far like the trip before. Its just a door step away from the parking lot. Let me count....10 steps...err..maybe 15. Oh! No more Brinchang Hotel. Hate it! Where to park?? Haiyo!!???

My 2 little princess ....don't even know where they went. They went for a walk and came back with strawberries and ice-cream. Later...missing again and came back with lots of souvenirs. Cool...no headache to drive them around. Safety.....what? Its a kampong lah! What I heard..on the way back to Johor...."Next Year we go again, okay Pa?"

My Sons...the 3 devilish cupids....also have no comment. As far as I notice...they are at the playground most of the time. No iron bars/grill to lock them up like the life in condo.

For me...a town guy...what else I need...the peacefulness, the greeneries, the weather, free flow tea and a nice surrounding.

About the kampung.....of coz......its a kampung. What else do I expect....a luxury accomodation????
No way!!!!

I'll be back....we'll be back for sure.

Jun 25, 2010
Rating
starstarstarstarstar
Indah Khabar dari Rupa?????
by: Jeff

Don't Agree on the statement......
Among the best I've seen for a "Kampung".
Its not the best...of course..but its among the best.
There's differentiation kalau compare to other kampung.
Al-maklum...kampung Melayu atas bukit.
For sure...its not the same.
This is not kampung kat Kelantan, Negeri Sembilan, Melaka etc....its a Kampung in Cameron Highlands.

Jun 10, 2010
Rating
starstarstarstarstar
Memang Best
by: Syed Faisol

Kampung Melayu!? Nama aje kampung tapi ianya lain dari yang lain. Malam hari...kampung ni macam ada pesta aje. Ianya kampung pesta lampu yang berwarna warni...cukup indah.Rasanya ini antara kampung yang agak cantik yang pernah saya sampai.
Kalau ikut logik...rasanya inilah kampung Melayu yang tertinggi di Malaysia. Ianya terletak..seperti..di sebuah lembah di pergunungan. Terdapat berbagai tarikan seperti kebun2 strawberi, kilang strawberi, kebun2 sayur, industri kecil, gerai makan, surau dan berhampiran dengan air terjun dan padang golf. Ada trek "jungle trecking" pulak tu dan yang jarang pelancung tahu...ada terdapat kawasan perkhemahan tepi sungai yang sungguh bersih airnya..terletak di kawasan pejabat perhutanan.
Tentang Marina Chalet....ianya antara chalet2 homestay yang dikenali di Pahang. Marina Chalet adalah chalet homestay yang terbesar dan mungkin ia adalah pengasas homestay di Cameron Highlands.
Mungkin namanya homestay tapi lebih kepada chalet concept. Better dari hotel2 3 bintang kerana atmospherenya dan ketenangan jauh dari kesibukkan.
Rasanya....elok lihat sendiri kerana ini adalah pendapat sayan sahaja. Isteri saya dan anak2 saya sangat gembira menginap di Marina Chalet.
Sebabnya...saya bayar lebih untuk disiapkan "barbeque" utk makan malam beramai2.Best...dlm kesejukan..dapat makan panas2.
Selamat Melancung!!

Mar 07, 2010
Rating
star
InDah Khabar Dari Rupa
by: ida Nadia

My suggestion.......came first...then u get the answer....Try normal and low season....

Don't belive any pic and blogger........any comments....




Mar 07, 2010
Rating
star
InDah Khabar Dari Rupa
by: ida Nadia


My suggestion.......came first...then u get the answer....Try normal and low season....

Don't belive any pic and blogger........any comments....




Sep 17, 2009
Rating
starstarstarstar
Taman Sedia
by: Pencinta Alam

Hmmmmm... tak perlu kata apa2 kecuali...kepada sesiapa yang hendak pergi ke Cameron Highlands...pastikan anda pergi sendiri ke Kampung Taman Sedia.

Kalau pepatah kata.."Selalunya Indah Khabar dari Rupa"....pepatah ini tidak kena pada pemerhatian lawatan saya dan keluarga saya ke sana.

Ais Krim...Memang best dan Marina Chalet...ia bukan 5 Star tapi amat berbaloi utk Budget dan Family stay


May 28, 2009
Rating
starstarstar
THE best strawberry ice-cream this side of the world
by: Nola

Yes, a visit to KHM Strawberry farm within Taman Sedia is a MUST!!!! Of course you must try the home-made ice-cream. Served with a dash of home-made stawberry sauce. Slurrppp... to die for, I must say.

I was sceptical when I was first brought to the place. But now I am hooked. My husband thinks the world of it too, when I recently introduced him to it. Now, we are planning a visit during the school holidays so that the kids can get a taste of the ice-cream too(it is actually us who are missing the ice-cream)!

I hope you will enjoy the ice-cream too!

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Best Hotel or Resort in Pahang .